Iris Bendt-Hedal: "The people next door"

 

Fernisering: lørdag den 10. februar 2018 kl. 13-15

Udstilling: 10. februar - 10. marts 2018

 

Skrevet om udstillingen af Connie Boe Boss fra Coboboblog:

Hva’ glor du på? 
Ja - hvad glor vi på når vi ser på kunst? Spørger du IRIS BENDT-HEDAL kigger vi på os selv - og THE PEOPLE NEXT DOOR - som hendes soloudstilling i Galleri Kbh Kunst hedder. Der var fernisering idag - og når du træder ind i galleriet mødes du af Iris Bendt-Hedals karakteristiske tegneserieagtige mennesker, der stirrer på dig fra alle lærreder. Konfronterende, spørgende, appellerende, fortællende...

Kunstneren fordyber sig i de mørke og dystre aspekter af menneskets følelsesliv, i grumme, barske sider af vores eksistens eller individuelle historier. Men fordi hun benytter sig af en stiliseret, dukke-lignende menneskefigur bliver vores identifikation med personerne nemmere - de er typer. Som feks den drikfældige ulækre præst eller den selvmordstruede kvinde i skoven.

De glor på os - insisterer på at fortælle os deres historier - hvortil hints gives i de øvrige elementer i billedet i fine og finurlige detaljer som ledetråde.

Iris Bendt-Hedal bruger også humoren i sine værker og vi trækker på smilebåndet over de lidt groteske figurer med høje neandertalsagtige pander, men min overordnede reaktion på disse insisterende, farvestærke og intense billeder er alvor og eftertænksomhed: Hvordan har folk ved siden af os det egentlig? Hvordan har vi det selv - hvad gemmer vi selv på af ensomme, grumme fortællinger? For ensomme er de, disse stirrende personer, fanget i en fastfrysning midt i deres livshistorie.

Det var rart at møde kunstneren selv og høre lidt om hendes tanker, og du bør absolut skynde dig hen og se The People Next Door og måske få fingre i et værk af Iris Bendt-Hedal, 32, inden hun om kort tid skal være mor og således for en tid må drosle ned på maleriet. Hun er autodidakt og jeg er imponeret over hendes præcise, figurative præstation og helt særlige, letgenkendelige univers.